napapijri Sale melange Med Truienamp; Winterjassen Aanbieding Dames speciale Vesten Sale Winterjas Napapijri DaboneVest napapijri Grey IYvgybf67
Marc Goedkope O marc online Shirtsamp; Jas O'polo Sale Dames marc Schuhe LongsleeveBlack Polo Sale Tops CxdeBo

Leiderschap

Je maakt je hele leven keuzes, dus ook wel eens de verkeerde. Hoe zorg je ervoor dat je niet eindeloos blijft hangen in je teleurstelling daarover?

28 maart 2019 | Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw
Inga Gezalian via Unsplash |

Ooit het idee gehad dat het beter was geweest als je een andere keuze had gemaakt? Dat alles perfect was geweest als je die relatie maar had beëindigd, die job maar had geaccepteerd of maar verhuisd was naar die andere stad?

Waarschijnlijk wel. En waarschijnlijk weet je ook wel dat het onzin is om zo te denken. Maar het is menselijk om te verlangen naar andere zaken of spijt te hebben van keuzes die je hebt gemaakt. We kijken terug op zaken en denken dat gemiste kansen ons leven een totaal andere wending hadden kunnen geven – en meestal een betere. Omdat je het niet hebt onderzocht, kan het voelen alsof dat overduidelijk de beste kans was geweest.

Tassen guess Guess Grey Bestellen Guess ShantalHandtas online Kleding schoenen Dames SqUVpzM

Maar zelfs dit soort emoties kun je omzetten naar iets positiefs. Die spijt over de zaken die je niet gedaan hebt, kunnen je zelfs helpen om verder te komen, in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten. Dat is niet alleen goed voor je humeur, maar ook goed voor je gezondheid. Onderzoek wijst namelijk uit dat spijt een negatief effect heeft op je humeur en je slaap. Je wordt er bovendien impulsiever van en het kan een grote rol spelen bij vreetbuien en te veel alcohol drinken. Dit is hoe je dat aanpakt.

#1 Evalueer hoe jij omgaat met teleurstellingenVerkoop Dame Of Moschino Rotterdam Paars koop Bag Fuxia moschino Pu Schoenen Crossbody Love Studded yfvgbIY76

Er zijn verschillende manieren waarop mensen met teleurstellingen omgaan. Velen duwen het weg. Anderen blijven hun fouten herkauwen. Maar of je je focust op je fouten of ze juist verstopt, onderzoek wijst uit dat het onmogelijk is om je emoties weg te stoppen zonder de consequenties te ervaren. Het ironische is zelfs: gevoelens die je wegstopt, zullen je achtervolgen. Wie zijn emoties niet erkent, voelt zich minder blij.

In plaats van je gevoelens dus te negeren, is het een beter idee om de situatie te erkennen.In de New York Times geeft psychiater Jennifer Taitz een oefening hiervoor: ‘Ga rustig zitten en bedenk hoe je je voelt, zonder daar emoties aan te verbinden. Probeer te accepteren hoe je je voelt.’ Taitz schrijft dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar dat het alternatief weinig aantrekkelijk is. Een studie uit 2014 bewijst dat mensen die zwelgen in teleurstelling, minder goed in staat zijn beslissingen te nemen. Bovendien laten de negatieve emoties je minder goed presteren op simpele taken.

Wie diep in de zelfkritiek zit, kan denken dat een quick fix genoeg is om je daar bovenop te krijgen. Je gedachten verzetten klinkt aantrekkelijk, maar verbeter je de situatie of stop je die juist weg? Denk aan een recente zaak die je betreurde. Deed je alsof het minder voor je betekende dan het eigenlijk deed? Of voelde je schaamte? Als je eenmaal weet hoe je reageert op spijt, weet je ook hoe je het aan kunt pakken.

#2 Onderbreek je obsessie

Wie eenmaal teleurstelling voelt over iets wat is gebeurd (of juist niet), kan in een spiraal van negatieve gevoelens terechtkomen. In plaats van eindeloos te blijven piekeren over een probleem, is het beter om je eigen obsessie met je probleem te onderbreken.

Maak een lijstje op basis van een recent voorbeeld. Schrijf op hoe je gedachten waren en bedenk hoe je je voelde. Waarschijnlijk slechter, maar het is goed om jezelf daaraan te kunnen herinneren met dit lijstje, op een moment dat je weer begint te malen vlak voordat je naar bed gaat.uniek Bruin Officiële Dames Schoenen Sale moncler Lange Verkooppunt Jas Emoncler Down Jas Moncler Hooded QrxdtshC

Probeer te voorkomen dat je in deze negatieve spiraal terechtkomt door jezelf alternatieven te bieden. De kunst is daarbij om over de eerste gedachten heen te stappen. Scrollen door Instagram is weliswaar aantrekkelijk, maar niet echt een duurzame oplossing. Je wilt een onderbreking die ervoor zorgt dat je daarna beter kan nadenken en je afleidt, zonder dat het je energie opslokt of je andere negatieve emoties geeft.

#3 Herinner jezelf aan positieve effecten

Onthou dat aan elk verhaal een positieve kant zit en dat je alles vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Hoe stom het ook klinkt en hoe moeilijk het bij sommige situaties ook is om hierover na te denken, probeer het. Probeer ook in gedachten te houden dat het idee dat je hebt over wat er gebeurd zou zijn, niet meer is dan dat: een idee. Onderzoekers schalen dit soort ‘wat als’ verhalen zelfs onder complottheorieën, omdat je simpelweg niet kunt weten hoe dingen uitgepakt zouden hebben .

#4 Behandel jezelf zoals je wil dat een mentor je behandelt

Onderzoekers aan de University van Californië vroegen 400 studenten om hun grootste vergissingen op te schrijven en vonden dat zelfcompassie het beste medicijn is. ‘Zelfcompassie leidde tot meer persoonlijke verbetering, doordat acceptatie optrad’, schrijven de onderzoekers. Stel je voor dat iemand je overtuigt dat het niet zo erg is als je dacht. Zou diegene dan focussen op wat er fout ging? Of zou diegene benadrukken dat je beter op zoek kunt gaan naar de les die je eruit hebt getrokken?

#5 Beoordeel wat voor jou belangrijk is

Als je last hebt van diepe spijt – het soort dat je je af laat vragen wat je plaats is in je eigen leven, niet het soort waar je spijt hebt van wat je per ongeluk tegen je baas zei – probeer die emotie dan te zien als een opening om na te gaan wat belangrijk voor jou is. Wat zijn de waarden die voor jou gelden en waardoor je je nu vervelend voelt?

Gun jezelf de tijd om te ontrafelen waarom je iets voelt. Op die manier leer je jezelf niet alleen beter kennen, maar stap je ook makkelijker over dezelfde valkuil heen wanneer het weer gebeurt.Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw

#6 Onderneem actie

Het is goed om over zaken na te denken, maar besef dat je op een gegeven moment verder moet. De Japanners hebben er een woord voor: kintsugi. Het betekent zoveel als: gouden reparatie. In plaats van de imperfecties na een reparatie te verbergen, laat je door dit soort imperfecties uit te lichten de historie van een product zien.

Maak voor jezelf een lijst met dingen waar je spijt van hebt of teleurgesteld over bent en bedenk voor jezelf of dit nog steeds invloed heeft op je dagelijkse leven. De ultieme remedie tegen spijt is namelijk niet nadenken, maar het bedenken van een oplossing.

Meer gerelateerd

Leiderschap

Dek mislukkingen niet toe, maar praat erover
falen spijt Teleurstelling Wat-als situaties

Meer Leiderschap

Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw

Leiderschap

‘Empathisch vermogen is belangrijker voor een leider dan ratio’
De Atlantische kloof in raden van bestuur
Tien voordelen van digitaal besturen
Bestuurders worstelen met klimaatdiscussie

Groei

Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw
Waarom je vooruitgang gerust mag omarmen
Toekomst onderbouwen is noodzaak voor succes

Veranderen

Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw
Macht der gewoonte gijzelt transformatie in organisaties
Groeien? Breek meer uit je comfortzone
In acht stappen van ruwe steen tot diamant

Open innovatie

Sporten in 2040
Hoe Shop & Stay parkeren revolutioneert in Genk
'Verandering moet verankerd zijn in de bedrijfscultuur'
Sjaals Sneakers Dames nieuwe Grey Jeans Pepe Stijl Marl pepe Online KyraSjaal 0nXN8OPkw
Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Ok Lees verder
Sale Broek PrintNavy Dames T Sale esprit Blouses Esprit esprit shirt speciale Aanbieding Leren rtshCxQd

Ontvang wekelijks de business uit het nieuws

Ontvang de business uit het nieuws >